Skip to main content

Ultimat får ny köksmästare

Förra veckan nåddes Ultimat av nyheterna att krogen tagit sig in i White Guide 2017 under klassificeringen "God Klass". Veckan efter fick Ultimat en ny köksmästare Nayemal Hassan. Vi har ställt några korta frågor till Hassan om hur det är att vara nytillträdd köksansvarig samt luskat fram vad som väntar Ultimat under 2017.
IMG_5305_1

Några korta frågor till köksmästare Hassan

Hur känns det att börja jobba på Ultimat?
- Det känns bra!

Du har tidigare jobbat som kock på Shanti Soft Corner. Är det en utmaning att börja jobba som köksmästare på Ultimat?
- Ja absolut. Det är helt nya tekniker att jobba utifrån om jag jämför med tiden på Soft Corner. Det är mer tekniskt avancerat. Här på Ultimat jobbar vi enbart med färska kryddor vilket tillför en helt annan dimension till smakerna. 

Maten på Ultimat är mer utpräglat bengaliskt än någon annan Shanti-krog. Vad tycker du om det?
-Jag älskar det! Det känns om att man är hemma i Bangladesh när man står i Ultimats kök och lagar mat. Jag kommer från en hamnstad i Bangladesh som heter Chittagong där vi lagar mycket mat med fisk, skaldjur och vegetariskt. Det förekommer mycket på Ultimats meny så det passar mig perfekt.

Vilken är din favoriträtt på Ultimats meny?
- Chittagong Kala Bhuna. Det är en lammgryta med potatis som är en välkänd rätt från den bengaliska hamnstaden Cox’s bazaar. Den är smaksatt med svarta senapsfrön ”Kala Bhuna”, en krydda vanlig i Bangladesh. Sedan gillar jag alla fisk-och skaldjursrätter på menyn.

 

Några korta frågor till Nahid Hassan, ägare av Shanti

 Hur känns det att hamna i White Guide mindre än ett år efter att Ultimat har öppnat portarna?
- Det känns jätte bra. Nu vill man finslipa på allt för att göra konceptet och maten ännu bättre.

Vilka finslipningar kan vi vänta oss då att få se?
-Ultimat kommer behålla sin starka ekologiska profil men fokusera ännu mer på det vegetariska. 
Maten som serveras kommer fortfarande spegla bengalisk festmat men kommer tillagas ännu mer autentiskt för att skapa en mer "homely feeling" på maten. Jag är supernöjd att Hassan är en del av Ultimat nu eftersom han är andra generationens kock och har jobbat för mig i över 12 år. Ha har dels en förståelse för det traditionella och auteniska samtidigt som han är nyfiken och öppen för nya smaker och idéer. Det är lätt att jobba med Hassan, han vet oftast direkt vad jag tänker när jag vill skapa en ny rätt. 

Känner du någon gång prestationsångest och är rädd att misslyckas?
- Alla gör vi fel ibland. Ibland krävs det ett misslyckande för att man ska kunna förbättra något. Att vara i köket är ett äventyr för mig och det är viktigt att våga experimentera ibland. 

Vad väntar mer för dig under 2017?
- Jag kommer vara rätt mycket i köket på Ultimat för att coacha Hassan nu i början. Vi jobbar även med en ny meny. Jag håller även på med ett spännande kokboksprojekt som jag hoppas kunna vara klart senare i år.